Alergény
Z nových legislatívnych predpisov a výnosu MP SR a MZ SR č. 1187/2004 vyplýva zariadeniam spoločného stravovania povinnosť označovať prítomnosť alergénov uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa.
V zmysle hore uvedených pokynov sú pri jedlách v ponuke označené číslom alergény nachádzajúce sa v jedle, podľa nasledovného zoznamu:
- Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridne odrody).
- Kôrovce a výrobky z nich.
- Vajcia a výrobky z nich.
- Ryby a výrobky z nich.
- Arašidy a výrobky z nich.
- Sójové zrná a výrobky z nich.
- Mlieko a výrobky z neho.
- Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
- Zeler a výrobky z neho.
- Horčica a výrobky z nej.
- Sezamové semená a výrobky z nich.
- Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l.
- Vlčí bob a výrobky z neho.
- Mäkkýše a výrobky z nich.